Saturday, September 19, 2009

mana 'bangau' nya?

Sukarnya mencari Gambar!

Banyak orang ingat, nak mendapatkan gambar semudah menarik nafas,sedut, hembus. selesai (sebab tu lah diorang nak pakai gambar2 secara free jer.. :D). Hakikatnya tidak begitu, nak mendapatkan gambar sekeping, berpuluh2 km perlu di tempuh, duri dan onak perlu di harung.. he he..

Hari ni sesudah subuh aku dan ayie memulakan perjalanan mencari perahu nelayan yang ada "bangau" di atasnya. Dari Kuala Besut hinggalah ke Pantai Sabak! Jauhnya perjalanan, cuma untuk mendapati bahawa perahu jenis itu kini tidak lagi di parkir di atas pantai( seperti kebiasaannya dahulu ), semuanya berlabuh di muara sungai. Ini adalah kerana pantai2 yang biasa menjadi 'garaj' sudah hilang di hakis ombak. Tapi akhirnya kami berjumpa juga dengan perahu jenis ini di Sabak. Perahu jenis ini dah pupus di pantai2 lain. Jadi perjalanan sesepagian ini kira ada hasil jugalah.

Dalam perjalanan, aku sempat berhenti di kedai gunting kampung untuk bergunting raya... ha ha ha.... lihat la gambar tu.... berderet orang menunggu... dan yang paling best ialah harganya... dewasa Rm4, kanak2 Rm2.... best kan duk di kampung... :)

foto: ayie

No comments:

Post a Comment