Tuesday, December 5, 2017

WOW! KLCC


Kadang2 aku terasa seperti orang bebal kerana memotret subjek yang sama berulang kali. Pengalaman berulang ulang mengambil gambar bangunan KLCC menyebabkan aku terasa seperti orang bodoh!
... tiga gambar di atas di ambil dengan Nikon D3


Setiap kali aku mempunyai atau dapat mencuba kamera baru, kepala otak aku akan terpikir tentang gambar KLCC dari sudut tamannya. Natijahnya, selama tahun2 terakhir ini aku banyak memotret KLCC. Mungkin ramai dari korang yg perasaan dan terasa bosan? Hahahah…


...  di ambil dengan Samsung NX1


... di ambil dengan fon Samsung Galaxy S7e


KLCC itu merupakan mercu tanda Malaysia yang tiada seumpamanya di dunia ini rekaan arkitek termashur dunia, Cesar Pelli. Memandang bangunan itu, bagai memandang hasil seni di dalam galeri. Masih mampu mengujakan aku walau selepas bertahun2.


Fujifilm GFX50s


Pelbagai xperimen yang aku buat terutama dengan WB dan warnanya. Aku cuba mempelbagaikan ‘rupa’ KLCC dengan beberapa jenis kamera termasuklah dengan fon pintar. Beberapa tahun dahulu KLCC lebih mudah dipotret kerana tiada bangunan2 tinggi lain di sekitarnya, berbeza dengan sekarang.


Fujifilm GFX50s


KLCC juga seolah2 bertukar warna bergantung kepada waktu ianya di ambil. Sungguh mengujakan. Pernah aku bawa beberapa rakan fotografer dari beberapa negara luar untuk memotret KLCC, dan mereka menyatakan kekaguman terhadap bangunan tersebut dengan satu kata shj… “WOW!!”
Manakala kita? Yang memandang nya setiap hari… pandang pun sebelah mata! Meh aku kongsikan foto2 KLCC yang aku ambil dalam masa beberapa tahun ini.... kedua2 diatas diambil dengan Fujifilm GFX50s

Sekali pandang gambar2 di atas kelihatan hampir sama. Ya betul ! kerana subjeknya sama. Namun jika di teliti kesemuanya mempunyai 'karekter' yang berbeza kerana ianya di ambil di waktu berlainan, dengan sudut sedikit berbeza. Kesimpulannya setiap subjek yang kita rakam secara berturutan, berterusan masih mempunyai perbezaan dan ianya bagaikan mempunyai roh yang berbeza!

ADIOS!

-->No comments:

Post a Comment