Wednesday, December 27, 2017

1.07TB … Kegilaan Apakah?

Trip aku ke Dhaka , bangladesh pada 8 hingga 18 disember lepas merupakan yang pertama, harapnya bukan yang terakhir. Sudah lama aku berkeinginan ke Bangladesh, akhirnya berpeluang juga menjejakkan kaki ke Dhaka bersama beberapa teman fotografer. Trip kali ni aku membawa bersama beberapa kamera fujifilm dengan tujuan JELAS… iaitu MERACUN rakan2 segrup. 

...bot2 penambang di sungai Burigangga


Tanggapan pertama ku tentang Dhaka? … GILA!!! Tak pernah lagi aku melihat keadaan kota yang begitu sibuk dengan lalu lintas yg kucar kacir sebegini. Kota lamanya (old dhaka) di penuhi dengan ribuan beca yang bergerak laju seolah2 jalan raya mereka punya. Tidak kurang juga denga CNG atau tut tut yg bersimpang siur memotong kiri dan kanan. Begitu juga dengan bas2 yang berdinding calar balar memenuhi jalan2 raya Dhaka. Masing2 bersesak sesak ke tujuan.

... penambang di sungai Burigangga, Dhaka. satu bot upahnya sekitar 50 taka atau rm2.50.


Sudah menjadi kebiasaanku bila travel, aku akan membawa sebanyak mungkin kad memori, bukannya kerana tamak, tetapi aku selalu beranggapan, Alang2 seluk pekasam biar sampai kepangkal lengan. Alang2 ambil gambar biar sampai tak habis tengok! Hahahah.
... sebahagian dari kamera yang di bawa.


Empat kamera fujifilm aku bawa bersama iaitu X-Pro2, X-T2, X-T20 dan X-E3 serta bersama 8 biji lens, 35mm f/2, 35mm f/1.4, 16-55mm f/2.8, 10-24mm f/4, 50-140mm f/2.8, 50mm f/2, 14mm f/2.8, dan 56mm f/1.2. kesemuanya adalah pinjaman dari Fujifilm Malaysia.

... dimana2 saja aku travel, aku dapati kanak2 merupakan subjek yang menyenangkan untuk di foto.


Ramai fotografer yg mendengar tentang kelebihan menggunakan kamera fujifilm X ni, namun mereka masih lagi agak ragu2. Aku selalu berpesan pada rakan2 fotografer. #nevaseyneva…. Hahaha kita kena sentiasa terbuka kepada teknologi baru. Memandangkan sistem mirrorless ni adalah relatif baru, jadi layan dan beri ruang dan peluang, mana tahu ianya sesuai dengan keperluan kita. (untuk aku, memang sudah terjawab)

... Firdaus ... masih lagi pening nak pilih?

Peluang berkumpulnya geng fotografer ini aku gunakan untuk memberi mereka peluang mencuba kamera2 tersebut. Antaranya adalah Su Seng, Firdaus, Aman, dan Sally. Dan masing2 tersenyum puas selepas menggunakannya, dua orang dari mereka bercadang mendapatkan kamera Fujifilm setelah kembali ke Malaysia. Hurmmm… nampaknya MISI berjaya. :D

... kabus Disember di Dhaka memang menjadi salah satu elemen yang kami kejar2.Berbalik pulak pada diri aku… kegilaan Dhaka telah membuat kegilaan aku memetik shutter kamera membuak2 hahahah. Mana taknya. SD kad berlambak. Bateri spare tak pernah habis. Tinggal petik shutter sajalah. Nampak gayanya kegilaan itu benar2 membawa PADAH! Kerana pengakhirannya adalah aku membawa balik stok foto yang bersaiz 1.07 TB. Gila kan? Memang GILA!!

... Dhaka tetap berkabus sehingga menjelang tengahari.

4 comments:

 1. Terbaekk Bang..rasenye buat buku pasal dhaka ni..perrgghhh..terhangat dipasaran nanti..huawawawa
  #Idola

  ReplyDelete
  Replies
  1. ... kalau nak buat buku.. pasal india lagi banyak bahan... :D

   Delete
 2. Seingat saya, gambar jejaka bertopi itu adalah seorang anak chegar medang

  ReplyDelete