Monday, January 3, 2011

India - Entri 3

KERETAPI DI INDIA

Meh aku ceritakan pengalaman aku naik keretapi di India. Korang rasa ada tak macam dalam citer Tamil atau Hindustan? He he he.. ada laa sikit sikit. Keretapi adalah salah satu pengangkutan penting di India, ekspressnya panjang2 sayup mata memandang. Untuk sesiapa yang biasa naik keretapi di Malaysia, terutamanya keretapi ekspress, akan dapat merasai perbezaan tahap perkhidmatan keretapi antara Malaysia dan India. Kita boleh membeli tiket keretapi India melalui internet. Ada pelbagai harga, bergantung pada pilihan koc kita.




Aku naik keretapi 'Taj Express' dari stesen Nizamudin Delhi ke stesen Agra Cannt di Agra mengambil masa selama 3 jam. Senarai nama setiap penumpang di tampalkan di dinding2 koc yang berkenaan, jadi senang bagi kita untuk mencari koc yang betul. Sengaja aku memilih koc kelas 3 'sitting coach' kerana aku nak merasai aura India... kata orang, menaiki keretapi di India merupakan satu pengalaman yang menarik.

Perjalanan 3 jam itu terasa singkat, kerana terlalu banyak yang dapat di lihat di dalam koc. Aku terpaksa memendam rasa untuk melihat ke luar jendela kerana mereka menutup tingkap dan bidainya untuk mengelakkan cuaca yang sangat sejuk. Angin pagi di musim sejuk India tu mungkin berada bawah 10* cel. Pelbagai barangan di jual orang. Surat khabar, 'chai', makanan ringan hilir mudik dijaja mereka dengan suara yang berlagu2 mereka cuba menarik pelanggan.

Yang pastinya perjalanan aku tu tidak lah seindah dalam citer hindi... ha ha ha tapi aku tetap  'mendapat' feel spt shah rukh khan.. dengan mendengar lagu 'Chaiyya Chaiyya' menerusi iphone ku he he he...

 sekian.... :)

3 comments:

  1. Terbaek la India...mesti bnyk shot yg best2...

    ReplyDelete
  2. banyak .... tapi kena 'simpan' sikit heh heh :)

    ReplyDelete
  3. Memang feel lah..... Koc Koc Keretapi Hey....

    ReplyDelete