Sunday, January 30, 2011

Royal Belum...

Hutan Belum yang mengelilingi Empangan Temenggor....

Salah satu air terjun di Hutan Belum....

Hutan Belum atau di kenali juga dengan nama Royal Belum State Park telah di gazetkan pada tahun 2007, merupakan hutan yang berkeluasan 117,500 hektar, terletak di Perak dan belum tercemar oleh pembangunan. Terletak berhampiran dengan sempadan Thailand. Hutan ini bersekali dengan empangan Temenggor, merupakan hutan dara terbesar di semenanjung Malaysia.
bunga pakma atau bunga raflesia boleh di jumpai di sini.....

Hutan Belum merupakan tarikan alam semulajadi dan juga kaya dengan flora dan fauna, menjadikannya sangat sesuai untuk destinasi eco pelancongan. Terdapat banyak spesis hidupan liar di sini seperti seladang, gajah dan badak sumatera. Terdapat sepuluh spesis burung kenyalang di hutan ini. Disini juga terdapat bunga pakma atau raflesia, sejenis bunga parasit yang besar dan berbau busuk.

para peserta ekspedisi......

Di Royal belum ini juga terdapat kaum orang asli dari suku Jahai dan Temiar, yang mendiami beberapa perkampungan kecil yang terletak di tebing2 tasik.

Orang asli Jahai, menunggu laki pulang.....

Untuk sampai kesini kita cuma perlu melalui Lebuhraya Timur Barat, jeti permulaannya adalah terletak di Pulau Banding. Sayugia di ingatkan setiap pelawat ke Royal Belum wajib mendapatkan permit masuk ke sini dari Perak State Parks Corporation.

dikatakan, untuk melihat tempat2 menarik disini secara menyeluruh dengan menggunakan bot, kita perlukan masa selama tujuh hari tujuh malam... :)

1 comment: