Sunday, November 1, 2015

Jualan Cetakan Foto. #KOLEKTIF 1.

Fotografi memang telah di akui merupakan satu bidang SENI. Dan umum mengetahui apabila di angkat sebagai seni, seharusnya ia boleh mendatangkan pulangan yang lumayan (jualan cetakan foto). Tetapi sayang, itu tidak berlaku di negara kita. Budaya membeli foto sebagai karya seni masih lagi asing di Malaysia, mereka sentiasa membandingkan karya foto dengan karya catan.

Aku masih ingat dalam satu pameran foto anjuran sebuah NGO, seorang VIP berkata, "kalau saya nak yang ber'warna' lebih baik saya beli painting" ... merujuk pada ketaksuban beliau kepada foto hitam putih, beliau menolak cadangan kurator untuk membeli karya foto berwarna. Apa yang boleh di fahami di sini adalah, bagaimana persepsi sesetengah 'bakal' pembeli terhadap karya fotografi. Ramai yang condong menganggap foto hitam putih tu lebih berseni dari foto berwarna, sudah semestinya dengan pelbagai hujah.


Foto: Razz Rozzfaizal. Kedua2nya terjual.

Kebanyakan fotografer tidak memahami secara tuntas tentang foto seni halus tu bagaimana? adakah kerana kontentnya atau kerana ianya hitam putih, atau kerana fotografernya terkenal? Sememangnya untuk menghasilkan satu karya foto seni halus agak sukar, kerana fotografer tersebut perlu berfikir dan bertindak serta berkarya sebagai 'artis seni halus', bukannya berkarya sebagai jurufoto. Faham maksudku?
foto: Dollah Deen. Terjual.

Sewaktu pameran foto #KOLEKTIF 1, yg berlangsung di Galeri Seni Matic pada 3 sept. hingga 30 Okt 2015 yang lepas, taerdapat beberapa karya yang telah di jual. Harganya pula pelbagai. Bercerita tentang harga, seperti yang aku katakan sebelum ini, agak sukar bagi seseorang fotografer untuk 'memegang' harga. Fotografer perlu pandai memilih foto yang ingin di pamerkan, di samping mengikut tema pameran, kita juga perlu 'menyelami' minat bakal pengunjung. Tag harga yang di letak, perlulah bersesuaian dengan mutu foto serta mutu cetakannya. Kita tidak boleh syok sendiri serta letak harga yang terlalu tinggi serta tidak munasabah. Di bawah ini ada lima fotoku yang terjual.


Bromo Rider, foto yang paling banyak diterbitkan di dalam dan luar negara, termasuk dalam buku terbitan National Geographic, RARELY SEEN.


Silat, foto dokumentasi tentang silat melayu.


Dhobi Ghatt, di ambil di Agra, India

Spinning Gasing, dokumentasi tentang permainan tradisi yg makin pupus.

Fighting Arts, dokumentasi silat melayu di Terengganu.

Poster Perasmian. Yang Ini BUKAN untuk di jual.

No comments:

Post a Comment