Sunday, November 14, 2010

Nak Hasil PRO... carilah PRO....

Hasil nak bagus. Tapi harga nak murah. Akhirnya sendiri yang rugi. Ha ha ha ha...Ini pengalaman aku sendiri ek!! bukan pasal foto tapi pasal website.....kadang2 kita tak dapat berfikir dengan jelas tentang apa yang kita hendak sebenarnya... :).  Ceritanya bila kita ada kengkawan yang cakap dia boleh buat macam2 dan untuk kawan2 boleh bagi harga yang sangat menarik!! dek kerana tertarik, aku pun setuju ajer.....

Masalahnya dengan aku nih... senang jer percaya kat orang.. lagi kalau kawan2, tunjuk jer contoh kat aku sedikit sebanyak, aku kira ON je.... alkisahnya dulu aku ada upah seseorang utk buat website neoedition, selepas ding dong ding dong... punyalah lama, berbulan siaplah site tu. Secara peribadinya aku rasa cam hampeh. Tapi susah gak aku nak komplen sebab aku tak berapa reti ngan benda2 ni, katanya dengan rega tu, itu jelah yang aku dapat. Maka dok lah kat situ web neoedition.com. Tak boleh nak update, tak boleh nak buat apa-apa. ha ha ha. sehinggalah habis kontrak. Aku daftar pulak nama baru neoedition.com.my, sebab nama lama dah kena amik orang. Yang ni mahal sket sewanya setahun, sebab .my katanya. Entah aku tak mengertilah benda2 ni. Aku layan saja. 

Masa ni aku ada jumpa satu kompeni membina web, orangesoft, kalau tak silap. Derang mintak 4.5K untuk buat satu website yang sederhana dengan menggunakan template serta scripting derang. Aku rilek dulu, tup2 ada pulak member yang cakap dia boleh perbaikkan website lama aku tu dengan kos 2k. Pikir punya pikir, timbang punya timbang. Member aku tu cakap dia boleh tolong updatekan sekali dengan syarat aku aku supply bahan. Menarik gak, aku rasa. Jadi aku 'ON' lah.... murah dan dapat bagi member job, pikirku....

Namun 'putaran ganas' tu berulang lagi, di samping site tu tak banyak beza dari yang lama, aku juga tak ada masa nak supply bahan utk update site. maka jadilah site tu saling tak tumpah macam yang lama...... tak berubah kontentnya.... ha ha ha. Berlarutanlah hal ini sehingga kontrak habis.

Site perlu dibangunkan semula, jadi aku mencari semula orange soft, namun kini harganya bukan macam dulu. Untuk basic site pun aku perlu bayar dekat 8K, he he he... menyesal aku tak suruh derang buat masa murah dulu. Aku mencari2 lagi... aku jumpa sebuah lagi kompeni bina web yang bertempat di Solaris Dutamas, harganya boleh tahan, kerana dalam 'promo' katanya :). Kali ini aku memilih syarikat yang pro untuk membina site www.neo.com.my ku itu.

Semoga kali ini pilihanku itu tidak silap. Dulu aku telah membelanjakan 6k untuk website yang akhirnya tidak dapat aku manfaatkan sepenuhnya kerana:
1. tidak kelihatan pro.
2. tidak user friendly.

 Kini aku berharap aku membuat keputusan yang betul. Biarlah orang yang 'ahli' membuat kerjanya, barulah hasilnya baik dan memuaskan.

bak kata orang kalau nak hasil yang PRO, kena minta PRO yang buat.... :)

Jadikan ini sebagai satu teladan.
sekian. TK.

5 comments:

  1. terima kasih atas ulasan yg best ni che Yaman. che Ritz suka..

    ReplyDelete
  2. Pro ada ada, maybe dia nie jenis pro P.R.O kut

    ReplyDelete
  3. hati hati... takut kena jenis PRO.... prosak..... hahahahahah

    ReplyDelete