Saturday, December 12, 2015

Yes India, Pushkar Mela 2015.

Camel Fair Pushkar datang lagi! Untuk kali keempat grup YesIndia Photo Travel menjejakkan kaki ke benua kecil India pada 20 november 2015. Kali ini kumpulan kami berjumlah 13 orang. Seperti biasa kita mendarat di New Delhi, bezanya pada kali ini kami tidak mencari gambar di Delhi, kami cuma melepas lelah semalaman, kemudian terus bergerak ke Pushkar untuk melihat Pushkar Mela (festival).

berehat sewaktu pesta pushkar.

Muslianshah, sedang memotret sadhu.

Selepas berada di Pushkar selama 3 hari, kami bergerak ke Jaisalmer, sebuah bandar padang pasir yang terletak di Gurun Thar, bandar ini bersempadan dengan Pakistan. Dalam perjalanan banyak kenderaan2 tentera India kelihatan, juga terdapat kem2 tentera di sepanjang jalan. Di Jaisalmer kami tidur di padang pasir, berharap nak shoot milkyway, malangnya bulan terang, musnahlah impian peminat2 bintang.

Gadisar Lake, Jaisalmer.

Ini bukan kanak2 riang ya...

Golden City, Jaisalmer.

Seterusnya kami ke Jodhpur atau bandar biru, cuma semalaman. jadi tidak banyak gambar yang dapat di hasilkan, namun tetap juga lumayan.

Telaga Pana Mena Ka Khund, Jaipur.

Kemudian kami ke Jaipur dan seterusnya ke Agra, kota cinta Shah Jahan dan Mumtaz. Kalau ke Agra, wajiblah ke Taj Mahal, dengan tiket 750 rupee, aku masuk ,elawat Taj Mahal untuk kesekian kalinya.
Dari Agra kami bertolak ke Delhi dan terus ke lapangan terbang Indira Gandhi untuk terbang ke KL pada 29 november 2015.

Bukan main lagi ya!

Kunjungan wajib. Taj Mahal.

Untuk merealisasikan trip Yes India ini Aku telah membuat tinjauan beberapa kali semenjak tahun 2010. Penghujung 2013, barulah trip pertama di buat dengan peserta kurang dari 10 orang. Kini kebanyakan 'spot' yang kami kunjungi adalah merupakan spot 'mudah' mendapat gambar. Aku percaya bagi peminat fotografi, mendapat gambar yang bagus adalah menjadi agenda utama, kita tidak mahu membuang masa tercari, tertanya tanya di mana spot foto yang menarik di bumi asing. Kita memang boleh mendapatkan maklumat dari buku dan internet, namun realitinya tidak semudah yang kita sangka.


Apa tunggu lagi JOM! Yes India Holi Festival 2016, sudah dibuka!


No comments:

Post a Comment