Sunday, May 25, 2014

Pacu Jawi 2014.


Pacu jawi atau pacu lembu merupakan sejenis sukan lasak yang sangat terkenal di daerah Tanah Datar, Bukit Tinggi Sumatra Barat. Sukan ini begitu terkenal sehinggakan para pelancong dari serata dunia datang untuk menyaksikannya. Sukan ini juga menarik minat ramai fotografer dari serata dunia datang untuk merasai keterujaannya serta mengabadikan foto2 para pemacu lembu itu beraksi.

Dua ekor lembu yang dipacu oleh seorang joki akan berlari dengan deras ke hujung lapangan lumba. Pasangan lembu yang bagus akan berlari secara sekata dan laju, manakala joki yang baik pula akan bertahan selama mungkin di belakang lembu2 tersebut. Seusai acara, akan berlaku proses jual beli lembu pula, lembu2 yang kuat serta bagus dalam acara pacu tadi harganya akan lebih tinggi berbanding dengan lembu2 yang rendah prestasinya.


Menonton serta mengambil gambar acara pacu jawi ini amat mengujakan, kadang2 agak merbahaya. Lembu2 itu mungkin akan berlari kearah kita, jika tidak berhati2 mungkin kita akan di rempuh oleh lembu2 tersebut.


Aku sudah beberapa kali berpeluang mengambil gambar acara ini, pun begitu aku masih berasakan tidak puas. Mungkin juga aku masih belum mendapat gambar pacu jawi yang terbaik. 

Nampak gayanya acara pacu jawi pada 24 mei lepas bukan titik noktah untuk aku memburu gambar pacu jawi terbaik!

2 comments:

  1. maksudnya tak semua yg kita rakam..akan dapat yg terbaik mcm kehendak kita. Pekara ni lah yg menghantui fikiran saya..

    ReplyDelete
  2. kena sabar dan terus berusaha... :)

    ReplyDelete