Wednesday, May 25, 2011

Kenny G - Secara Langsung di KL

Aku baru saja menonton konsert Kenny G, seorang saksafonis termasyhur dari negara atas angin sana. Konsert yang telah berlangsung di Plenary Hall, KL Convention Centre ini nampaknya tidak 'penuh', terutama untuk seat di bahagian depan. Aku memang minat kat mamat ni terutama di zaman aku muda remaja lah... iaitu di tahun 80'an. Masa tu lagu 'song bird' nya sangat lah termasyhur seantero dunia, sampaikan dia mendapat gelaran artis intrumental paling banyak jualan album di dunia ini.

Walaupun entri ini tak berapa berkenaan dengan fotografi: Namun aku rasa ada sedikit kena mengenalah kerana aku sempat juga curi2 mengambil gambar dalam konsert ini. :)
Biasanya fotografi amat di larang di dalam konsert2 sebegini, apa lagi yang di adakan di dalam dewan tertutup begini. Dengan rasa was was aku bawa juga D7000 dan sebiji lens 50mm, mana lah tau kalau2 ada peluang untuk menembak.

Hahaha rupa2nya keadaan dah tak terkawal semua orang amik gambar atau video pakai fon daaa.... cahaya dari skrin fon boleh d lihat di merata2. Malah ada yang ambil video pakai ipad2 lagik hahaha.

Rupa rupanya 50mm tu tak mencukupi untuk aku mendapatkan shot yang agak baik, aku hanya dapat establish shot ajer... nasiblah. Lagipun aku nak g tengok konsert bukannya nak amik gambar yer tak. Tapi satu ingatan untuk rakan2 fotografer lain, sekiranya anda ingin mengambil gambar 'curi' dalam konsert2 begini, pastikan kamera anda bukan dari jenis mengeluarkan bunyi yang kuat, serta 'off' kan LCD display anda... untuk keselamatan dari 'pak gard' hahaha.

Secara keseluruhannya konsert Kenny G semalam tu kira OK je lah... terasa macam aku tgk DVD konsertnya yang di buat di Miami pada 80an saja. Tiada yang baru dari segi seleksi lagu dan showmanship. Cuma lightingnya ajer yang meriah.

Sekian.

No comments:

Post a Comment